Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

ΕΚΠΟΜΠΗ 1η - Προγραμματικές Δηλώσεις

Μερικές αναμνήσεις // και μερικές προγραμματικές
δηλώσεις για μια νέα εκπομπή // οι metamorphosis του 
Φίλιπ Γκλας // ένας κόσμος που τρίζει και τρεκλίζει //
 οι δύσκολοι καιροί // το βάρος και το βάλσαμο 
της μουσικής // λίγη επιστημονική φαντασία // 
κλειδιά για διπλά άστεγους



 




 


Metamorphosis 1 - Philip Glass
Metamorphosis 3 - Philip Glass
Metamorphosis 4 - Philip Glass
Helpless - Neil Young
Nacht - Carl Orff
Shields - Stranded Horse
Dagger Moon - Dead Moon
Jeptha / 'Tis Heaven Ruling Power - G.F.Handel (Alfred Deller)
 Metamorphosis 5 - Philip Glass

8 σχόλια:

  1. Καλή επιτυχία σε αυτό το μαγευτικό φιλοσοφικό λυρικό ταξίδι! Πολύ δυναμική η αρχή γεμάτη έντονες αναμνήσεις κ στιβαρές ιδέες. Το απόλαυσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Α., αν και τα κοπλιμέντα σου μου φαίνονται κατά τι υπερβολικά!

      Διαγραφή
  2. δημήτρη μου σε άκουσα. πολύ ωραία φωνή, όπως παλιά. Λίγο τρακ στην αρχή, αλλά μετά αναθάρρησες.

    θα γίνω φαν σου. χαχα...
    όσο για τον τίτλο, εύγλωττος όπως πάντα. Μου θύμισε τον αγαπημένο μου τρελό που συναντάει μονόχειρες με βιολί. Ίσως κάνουν κανένα τσιγάρο παρέα με άστεγους με κλειδιά.
    αν και στους μονόχειρες με το βιολί δεν τους έμεινε χέρι για τσιγάρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Χ., ναι στην αρχή υπήρχε το άγχος που λες - είναι αστείο το πως μπορεί να σε αγχώσει η ιδέα ενός "αόρατου κοινού".

      Αγαπητή Χ, είσαι αρκούντως διορατική - τον διάβαζα τελευταία αυτόν που υπαινίσεσαι. Είχα πολύ καιρό - είναι τόσο βαθύς και τρυφερός. Από άλλα σκληρά χρόνια..

      Η επόμενη εκπομπή θα ασχοληθεί με ένα λογοτεχνικό και μέγα άστεγο, ενός άλλου αγαπημένου ποιητή που κάποτε ανέκυπτε συχνά στις κουβέντες μας πριν από μια δεκαετία(!).

      Διαγραφή
  3. Μακάρι η εκπομπή σου να βοηθήσει και όσους έχουν ήδη πέσει σε βάλτο.Οι εποχές είναι πολύ δύσκολες. Η επιβεβλημένη ορθολογική διαχείριση της ζωής έχει εξοβελίσει τον έρωτα, το πάθος, την αγάπη απο την καθημερινότητα των ανθρώπων. Η φιλοσοφία, η λογοτεχνία, ο κινηματογράφος και η μουσική αποτελούν ίσως τη μόνη διέξοδο αλλά για πόσο? Χωρίς ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις το βύθισμα στο κένο είναι αναπόφευκτο. Στα παλιά κομμάτια των Στέρεο Νοβά κρύβονται πολλές αλήθειες στους στίχους.Ελπίζω να ακουστούν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι, δε λες τίποτα! Όμως μου φαίνεται πολύ μεγαλεπίβολος στόχος για μια εκπομπούλα και ένα μικρό κολάζ ήχων και λέξεων. Ελπίζω τουλάχιστον να αποτελέσει μια καλή ωριαία και εβδομαδιαία συντροφιά.

      Βάλτοι υπάρχουν πολλοί και τρόποι να πέσει κανείς μέσα τους ακόμα περισσότεροι. Και θα έλεγα πως αναμένεται ένα τεράστιο σοκ στην εποχή μας και στην κοινωνία μας γιατί η περίφημη ορθολογική διαχείρηση της ζωής μας και ο συνακόλουθος οικονομισμός της (που δεν τον εννοώ στενά οικονομικά αλλά ευρύτερα ως το διαρκή υπολογισμό κόστους / οφέλους σε όλα τα πεδία, πχ στις σχέσεις) ήδη φαίνεται πως είναι τελικά ανορθολογική.

      Θα δούμε την κατάρρευση μιας "θρησκείας" που δεν το είχαμε καν πάρει χαμπάρι πως ήταν θρησκεία.

      Διαγραφή
  4. Αν δεν κολλάνε,ωστόσο, οι Στέρεο Νόβα , η μουσική του Clint Mansell προσφέρεται για ένα μαγευτικό αλλά και μελαγχολικό ταξίδι.Σορρυ για τα request της απόγνωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στέρεο Νόβα άκουσα ξώφαλτσα όταν ήμουν μικρότερος, κάπου το 2000. Τότε επεδίωκα διαφορετικά ακούσματα και δεν τους έδωσα την πρέπουσα σημασία. Δεν μπόρεσα να μπω στο ιδιαίτερο σύμπαν τους, με δική μου υπαιτιότητα. Αρκετοί φίλοι τους ακούγαν τότε με πάθος και θυμάμαι πως και εγω είχα νιώσει πως υπάρχει κάτι εκεί, που όμως δεν το αναζήτησα περαιτέρω.

      Έτσι θα έλεγα πως δεν είμαι ο αρμόδιος να επιλέξω τραγούδια τους και να τα συναρθρώσω με το σύνολο μιας εκπομπής γιατί απλώς τα ξέρω ως τραγούδια και όχι ως μέρη του ιδιαίτερου κόσμου τους.
      Τον Κλιντ Μάνσελ ωστόσο τον έχω παρακολουθήσει, καθώς και τις δουλειές του με τους Kronos Quartet.

      Οι επόμενες εκπομπές είναι ήδη προσδιορισμένες - θα προσπαθήσω να ακολουθήσω κάποιες κεντρικές ιδέες / κείμενα και η μουσική θα είναι συγκεκριμένη και θα τις πλαισιώνει.

      Ωστόσο επιφυλάσσομαι για το μέσο μέλλον και κάποιες εκπομπές που θα κεντροθετούνται γύρω από το σινεμά. Πιθανό θέμα, το πως υποστηρίζουν τα soundtrack του Mansell ή των ταινιών του Μπέλα Ταρ, τις αντίστοιχες κινηματογραφίες.

      Να σαι καλά!Σ' ευχαριστώ για τα σχόλια και τις προτάσεις!

      Διαγραφή